Zwangerschap & Bevalling

Wetenschappelijke artikelen

Voetreflexologie vermindert pijn tijdens bevalling


Onze voeten zijn een spiegel van ons hele lichaam: ze bevatten heel veel zenuwuiteinden die in verbinding staan met ons hele zenuwstelsel. Voetreflexologie is een eeuwenoude behandeltechniek die deze kennis gebruikt om onze gezondheid te bevorderen. In een recente studie is onderzocht of voetreflexologie helpt om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Dit kan belangrijk zijn, omdat de angst voor pijn de kans op een keizersnede groter maakt.


Het onderzoek vond plaats in de kraamkamers van het Amrita Institute of Medical Sciences in het zuiden van India. Aan de studie namen vijftig vrouwen deel die bevielen van hun eerste kind. Er werd een quasi-experimentele proefopzet gebruikt, waarbij de deelnemers via een steekproef werden geselecteerd. De eerste 25 vrouwen werden in de experimentele groep ingedeeld, terwijl de volgende 25 vrouwen terechtkwamen in de controlegroep.


De interventie bestond uit een voetreflexbehandeling tijdens de beginfase van de bevalling, waarbij vijf reflexzones werden behandeld die corresponderen met zenuwen in de baarmoeder. De totale duur van de interventie was 20 minuten. Als ‘controle-interventie’ kregen de vrouwen uit de controlegroep 20 minuten rust. De pijn die was geassocieerd met de bevalling werd op drie momenten vastgelegd op een visueel analoge schaal: vlak voor de interventie en 20 en 40 minuten na de interventie. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die voetreflexologie hadden ontvangen bij de 20 en 40 minuten-metingen significant minder pijn hadden in vergelijking met de controlegroep.


De onderzoekers vroegen later ook aan de vrouwen hoe ze de behandeling hadden ervaren. Een zeer ruime meerderheid van 81 procent gaf aan tevreden te zijn; zij zouden voetreflexologie ook aan anderen aanraden. De onderzoekers concluderen dan ook dat voetreflexologie een effectieve manier is om de pijn van de bevalling te verzachten, die bovendien door de barende vrouwen als zeer prettig wordt ervaren.


Bronvermelding:
Mohan, M., et al. Effect of Foot Reflexology on Reduction of Labour Pain Among Primigravida Mothers. Int J Ther Massage Bodywork, 2021 Mar 1;14(1):21-29, PMID: 33654503.

Rebozo Massage


Een Rebozo massage wordt gegeven met één of meerdere doeken. De Rebozo wordt om een lichaamsdeel gedrapeerd en op spanning gebracht zodat zij steun geeft en omhult. Daarna kunnen er met de Rebozo kleine of grotere bewegingen worden gemaakt, waardoor de persoon in de doek wordt gewiegd en bewogen. Dit zorgt voor een zeer ontspannende massage en wordt door velen ervaren als zeer fijn en rustgevend ervaren, met name bij bekkenklachten en bij het verlichten van de weeen.


Wat is een rebozo?

Rebozo is Spaans voor doek of sjaal. Het is een langwerpige omslagdoek van geweven katoen, die je als buikband of draagdoek voor je baby kunt gebruiken, maar ook als ‘massagedoek’. Op het platteland in Mexico en Guatemala worden zwangere vrouwen hiermee traditioneel behandeld tijdens controles bij de vroedvrouw en ook bij bevallingen wordt de doek op allerlei manieren ingezet.  De Rebozos die ik gebruik komen uit Guatemala waar ze bij een familiebedrijf ambachtelijk worden geweven op een trapweefgetouw. Ze worden gemaakt van glanskatoen.

Bevallingsmassage


Vanaf medio mei 2021


Auriculotherapie


Auriculotherapie ook wel ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het meer raakvlakken met reflexzonetherapie dan met acupunctuur, hoewel er bij de lichaamsacupunctuur en de ooracupunctuur beide gebruik wordt gemaakt van naalden.

Auriculotherapie kan bij allerlei klachten ingezet worden. Bekend is deze therapie als ondersteuning bij het stoppen met roken of bij het afvallen, maar o.a. ook pijnklachten van het bewegingsapparaat, stoornissen in de functie van de organen, hormonale klachten, allergieën, slaapstoornissen en psychische klachten behoren tot de indicaties van auriculotherapie.

Een auriculotherapeut kan door onderzoek aan de oorschelp bepalen welke punten behandeld moeten worden.

Een deel van de punten die door diagnostisch onderzoek wordt gevonden ligt daar waar je ze ook zou verwachten (bijv. het kniepunt bij iemand die knieklachten heeft). Een ander deel ligt op niet-voorspelbare plekken: deze zijn uniek voor de persoon in kwestie en weerspiegelen de onderliggende oorzaken.

Zwangerschapsreflexologie


Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats waardoor er meerdere problemen en klachten kunnen optreden. Deze kunnen worden behandeld met medicijnen, maar beter is het om in te zetten op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Voor de zwangerschapsreflexologie zijn specifieke protocollen geschreven Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuele klachten – lichamelijk én geestelijk - te verlichten. Het is ook een goede voorbereiding op de bevalling.


Ook maak je tijdens de behandelingen intensief contact met je ongeboren baby. Na de bevalling helpt zwangerschapsreflexologie je om weer op kracht te komen en sneller de balans in je leven terug te vinden. Reflexologie kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent.

Kraamvrouwmassage


Vanaf medio mei 2021


Lactatiemassage


Vanaf medio mei 2021


Moxa therapie bij stuitligging


Bij 3 tot 4% van de bevallingen van baby's die worden geboren rond de uitgerekende datum is er sprake van een stuit- of dwarsligging. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe vaker een baby in stuit ligt. Zwangerschapsreflexologie biedt een alternatief voor het helpen draaien van een stuit- of dwarsligging. Het is een zeer zachte en in sommige gevallen zeer effectieve methode. De behandeling kan gestart worden vanaf week 34 tot week 36/37. Het beste is in week 34 te starten, dat is ongeveer 1-2 weken voordat een gynaecoloog over gaat tot het draaien van de baby (een versie). Het is handig om te weten hoe het kindje ligt om zo te weten welke richting het kan draaien om in de juiste positie te komen.