Sensiplan®

sensiplan®: de sympto-thermale methode


Wat is de sympto-thermale methode?


Gedurende je cyclus geeft je lichaam signalen af die je exact vertellen waar je je in je cyclus bevindt. De belangrijkste signalen zijn de basale lichaamstemperatuur en het cervixslijm. Wanneer je vertrouwd bent met de signalen van je cyclus en weet hoe je ze moet interpreteren kun je precies weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Deze kennis kun je inzetten om op een natuurlijke manier zwangerschap te vermijden, om beter te begrijpen wat er omgaat in je lichaam of om doelbewust zwangerschap na te streven.
De sympto-thermale methode combineert de observaties van het cervixslijm (gestuurd door het hormoon oestrogeen) met de waarnemingen van de basale lichaamstemperatuur (gestuurd door het hormoon progesteron). Op die manier wordt gebruik gemaakt van een principe van ‘dubbele controle’ wat de hoge betrouwbaarheid – vergelijkbaar met de anticonceptiepil – waarborgt. Methodes die zich op slechts één parameter (bijvoorbeeld temperatuur) baseren halen deze hoge betrouwbaarheid niet.


sensiplan®


De sympto-thermale methode zoals is door-ontwikkeld door de Arbeitsgruppe NFP staat sinds 2011 bekend onder de naam Sensiplan® . Dit om verwarring met andere, minder betrouwbare, methoden van Natural Family Planning (NFP) te voorkomen. Het bijzondere aan Sensiplan® is dat de methode niet alleen een grondige wetenschappelijke onderbouwing heeft, maar dat daarnaast ook een cursus is ontwikkeld om de methode op een goede en leuke manier aan te leren. Deze cursus geeft je alle achtergrond-informatie die nodig is om de methode-regels goed te gebruiken en biedt daarnaast persoonlijke begeleiding. Op die manier wordt in de praktijk de hoogst mogelijke betrouwbaarheid behaald.


Sensiplan® kan gebruikt worden als natuurlijk alternatief voor (hormonale) anticonceptie, als methode van cyclusbewustzijn (‘fertility awareness’).


Uitgebreide informatie over Sensiplan® vind je op www.sensiplan.nl


Natuurlijke anticonceptie


Hét alternatief voor (hormonale) anticonceptie


Zwangerschap voorkomen met dezelfde betrouwbaarheid als de pil, maar dan zonder de risico’s en mogelijke bijwerkingen van hormonale anticonceptie. Steeds meer vrouwen willen af van kunstmatige hormonen en zoeken naar natuurlijke alternatieven. De sympto-thermale methode Sensiplan® is de meest betrouwbare manier van natuurlijke geboorteregeling. Deze methode gaat uit van de cyclische vruchtbaarheid van de vrouw. Door de lichaamssignalen die het vrouwelijke lichaam afgeeft over waar zij zich in haar cyclus bevindt, kun je precies weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Zo heb je een anticonceptiemethode die je lichaam en vrouw-zijn respecteert in plaats van het tegenwerkt. 


Betrouwbaarheid


Omdat de sympto-thermale methode de waarnemingen van basale lichaamstemperatuur en cervixslijm (of eventueel de baarmoederhals) combineert om de cyclus te interpreteren, behaalt zij een hoge betrouwbaarheid, welke vergelijkbaar is met de anticonceptiepil. Dankzij de grondige wetenschappelijke onderbouwing door de Arbeitsgruppe NFP is de sympto-thermale methode erkent door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als moderne en betrouwbare anticonceptiemethode.
Sensiplan® heeft een gebruikerszekerheid van 1,8 PI en methodezekerheid van 0,4 PI. PI staat voor Pearl Index, deze index geeft aan hoeveel op de 100 vrouwen die een methode gedurende één jaar gebruiken toch zwanger raken. Lees meer over de betrouwbaarheid van Sensiplan® (ook in vergelijking tot andere methoden) op de website van Sensiplan Nederland. De hoge betrouwbaarheid wordt behaald na het volgen van de Sensiplan® cursus.


De voordelen van Sensiplan®


Het mooie van de sympto-thermale methode is dat het méér is dan een geboorteregeling alleen. Terwijl er bij het gebruik van hormonale anticonceptie vaak ongewenste bijwerkingen voor lief genomen worden, brengt Sensiplan juist extra voordelen met zich mee. Je cyclus krijgt de kans om zijn natuurlijke balans te (her)vinden, met gezondheidsvoordelen die daar bij horen zoals meer energie ervaren en lekkerder in je vel zitten. Je cyclus regelt namelijk veel meer dan ‘alleen’ je vruchtbaarheid!
Sensiplan is daarnaast een methode die je samen met je partner kunt doen. Je volgt samen de cursus en kunt zo de verantwoordelijkheid voor geboorteregeling echt samen dragen, met respect voor elkaars integriteit. Doordat je steeds rekening moet houden met een periode van vruchtbaarheid wordt de manier waarop je intimiteit beleeft bewuster ervaren en ontstaat er ruimte voor communicatie en creativiteit. Dit kan zorgen voor verdieping in je relatie. Onderzoek van Rutgers-Nisso (2008) toonde aan dat Sensiplan® de meest communicatie-bevorderende methode van gezinsplanning is.


Cursus


Sensiplan® leer je in een korte cursus van 4 bijeenkomsten in een kleine groep van 2-4 vrouwen (met of zonder partner). De lessen duren ongeveer 2 uur met aansluitend tijd voor individuele begeleiding. De cursusdata zijn verspreid over ongeveer 3 maanden zodat je tijdens de cursus ook ongeveer drie cycli doorloopt. 


In de agenda hieronder vind je cursussen waar je mogelijk nog bij kunt aansluiten. Je kunt je ook aanmelden als er geen cursus gepland staat, dan worden data samen met andere aanmeldingen afgestemd. 


Kosten


De Sensiplan-cursus kost € 295,-. Hand- en werkboek 'Natuurlijk en zeker' en een digitale thermometer zijn inbegrepen bij de cursus.

Agenda


Cursus sensiplan® (natuurlijke anticonceptie/cyclusbewustzijn)


Leer in vier bijeenkomsten de signalen van je cyclus te interpreteren en zwangerschap op een natuurlijke en betrouwbare manier te vermijden. De cursus wordt gegeven in een kleine groep van 2-4 vrouwen (met of zonder partner). 


Les 1: in overleg 

Les 2: in overleg
Les 3: in overleg
Les 4: in overleg

De lessen duren circa 2,5 uur waarna er tijd is voor individuele begeleiding. 

Cyclusbewustzijn


Inzicht in je cyclus


Sensiplan is niet alleen interessant voor wie zwangerschap wil vermijden of juist een zwangerschapswens heeft. Ook voor vrouwen zonder partner heeft deze methode veel waarde. Je cyclus regelt namelijk veel meer dan vruchtbaarheid alleen, zo lopen er mentale en psychische processen parallel aan de vruchtbaarheidscyclus. Door te leren hoe je cyclus in elkaar steekt, kun je beter gaan begrijpen waarom je je op bepaalde momenten vol energie en ondernemingszin voelt, terwijl je je op andere momenten juist introverter voelt en behoefte hebt aan reflectie. Je cyclus heeft invloed op je gevoelsleven, je gedachten, je energie, en zorgt ervoor dat je je leven steeds vanuit een andere invalshoek beleeft. Wanneer je de fasen van je cyclus goed herkent, kun je deze verschillende periodes ook bewuster beleven en daar kun je veel voordeel uit trekken. Terwijl de buitenwereld soms verlangt dat we op een ‘constante’ manier ‘presteren’ en steeds op dezelfde manier reageren op situaties of gebeurtenissen, heeft de vrouwelijke cyclus juist iets anders te vertellen. Luisteren naar je cyclus helpt je om authentiek te zijn en je vrouw-zijn op een positieve en krachtige manier te beleven. 


De cyclus als uiting van gezondheid


Het onderdrukken van de vrouwelijke cyclus is gebruikelijk geworden door de komst van hormonale anticonceptie. Daarmee is ook de vanzelfsprekendheid van de vrouwelijke cyclus kwijt geraakt. Het is zelfs gangbaar geworden om de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid als last te beschouwen. De vrouwelijke cyclus is echter een teken van vitaliteit dat gekoesterd zou moeten worden! Wanneer je je cyclus bijhoudt kan het bovendien inzicht geven in cyclus-gerelateerde problemen, je zou de cyclus kunnen zien als een ‘venster’ op de gezondheid van vrouwen. Je cyclus is een manier waarop je lichaam met je communiceert: problemen in de cyclus verwijzen dan ook vaak naar problemen elders in je lichaam of leven. Elke vrouw zou kennis moeten hebben van haar cyclus voor ze besluit deze – inclusief de grote voordelen van een natuurlijke cyclus – te onderdrukken met hormonale anticonceptie.


Cursus


Sensiplan leer je in een korte cursus van 4 bijeenkomsten in een kleine groep van 2-4 vrouwen (met of zonder partner). De lessen duren ongeveer 2 uur met aansluitend tijd voor individuele begeleiding. De cursusdata zijn verspreid over ongeveer 3 maanden zodat je tijdens de cursus ook ongeveer drie cycli doorloopt. 
In de agenda vind je cursussen waar je mogelijk nog bij kunt aansluiten. Je kunt je ook aanmelden als er geen cursus gepland staat, dan worden data samen met andere aanmeldingen afgestemd. Meld je aan voor de mailing-lijst als je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer er weer een cursus van start gaat.


Kosten


De Sensiplan-cursus kost € 295,-. Hand- en werkboek Natuurlijk en zeker en een digitale thermometer zijn inbegrepen bij de cursus.