Moxa therapie

Let op! Heeft u in de afgelopen 2 weken een vaccinatie gehad tegen het corona virus dan verzoek ik u even te wachten met een behandeling tot twee weken na de prik!  Het lichaam heeft tijd nodig om de inhoud te verwerken en dat wil ik niet verstoren door je te behandelen. Voor mij geldt deze prik als een tijdelijke contra-indicatie.

Persoonlijk contact met Yvette?

06 51 68 68 12

Moxa Therapie


Geef je lichaam extra warmte of behandel lichamelijke klachten met de moxa lamp!

Wat is Moxa?


Moxa, een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, is een andere benaming voor het bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en staat bekend om haar verwarmende werking. Het kruid kan op verschillende manieren worden toegepast. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid worden geplaatst, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen. In mijn praktijk maak ik gebruik van een dubbele moxalamp in combinatie met VoetreflexPlus therapie of een moxa-stick

De Moxa lamp


De moxalamp is een medisch instrument welke in China is ontwikkeld door een groep wetenschappers en geneesheren, onder leiding van Dr. Gou Wenbin, Chinese Medicine Intistute in Chongqing.


De moxalamp is een elektromagnetische lamp, die niet te vergelijken is met gewone infraroodlampen, andere warmte producerende apparaten of sauna gebruik. De werking er van is dieper. Deze lamp heeft een ronde plaat bekleed met 33 mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Bij het activeren van de lamp verwarmen de ingebouwde spiralen de mineralenplaat.


Hierbij produceert de lamp elektromagnetische golven die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden en die het cel metabolisme van het lichaam versterken. Deze selectieve absorptie heeft een therapeutisch effect op de te behandelen gebieden. Het effect wordt in verband gebracht met een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, verwijderen van toxinen uit weefsels, pijnreductie en spierontspanning en tevens een gunstig energetisch effect op de verschillende orgaansystemen.

 

De moxalamp kan worden ingezet in combinatie met andere therapieën. De warmte van deze lamp is weldadig voor lichaam en geest en wordt als zéér prettig ervaren en bij regelmatig gebruik van de moxalamp blijkt het herstelproces aanzienlijk te versnellen.

Wanneer Moxatherapie?


Moxatherapie kan bij veel klachten gebruikt worden, o.a.:


 • alle soorten (chronische) pijnklachten
 • gewrichtspijn
 • rugpijn
 • spierpijn
 • schouderklachten (bv. rozen schouder)
 • reumatische aandoeningen
 • krampen
 • hoofdpijn
 • verstuikingen
 • circulatiestoornissen (bv. winterhanden- en voeten)
 • spijsverteringsproblemen en darmklachten
 • huidklachten
 • herstel/nabehandeling van botbreuken
 • fertiliteitsproblemen
 • stuitligging (zie onderste kader)

Voordelen

Bevorderen van de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof in de weefselcellen.


Verbeteren van de stofwisseling.


Stimuleren van de hypothalamus, die de productie controleert van de chemische stoffen die invloed uitoefenen op de slaap, het gemoed, pijn en bloeddruk.

Bevorderen van de genezende effecten op de inwendige organen.


Assisteren bij de genezing van huidziekten


Helpen ontwikkelen van biochemische stimuli waaraan het lichaam een tekort heeft als gevolg van ziekte, ongeval of beschadiging.

Verdrijven van toxische stoffen uit de cellen


Verzachten van ontstekingen en oedeem in de weefsels


Verlichten en bevrijden van pijn bij beschadiging van zachte weefsels en gewrichten.

Balanceren van het zenuwstelsel.


Bevorderen van de lichaamsfuncties die instaan voor de immuniteit en de opbouw van de weerstand.

De Moxa Lamp kan ingezet worden tijdens behandelingen. De Moxa Lamp is ook als afzonderlijke behandeling van een half uur te reserveren, heerlijk tot rust komen en herstellen in weldadige warmte. Een half uurtje 'me-time' om te herstellen en op te laden. 


Als afzonderlijke behandeling van 30 minuten: € 22,50. 
Als onderdeel van een andere behandeling: inbegrepen bij de prijs van de behandeling. 

Contra-indicaties


Situtaties waarbij het gebruik van de moxalamp wordt afgeraden:

-   Hoge koorts

-   Hoge bloeddruk

-   Middenoorontsteking

-   Oogaandoening

-   Pulmonaire Tuberculose

-   Ernstige arteriosclerose

-   Patiënten met pacemaker

-   Behandeling van de lage rug bij vrouwen tijdens de menstruatieperiode (hitte bevorderd het bloedverlies)

-   Hemofiliepatiënten (hitte verwijdt de bloedvaten en doet de bloedvaten naar de oppervlakte  komen)

 

Note! Er mag geen pijn worden waargenomen tijdens het gebruik van de moxa lamp. Als dit wel het geval is, wordt de behandeling onmiddellijk beëindigd.

Implantaten, metalen of kuststoffen, reflecteren de infrarood stralen en worden niet opgewarmd.

Stuit- en dwarsligging


Bij 3 tot 4% van de bevallingen van baby's die worden geboren rond de uitgerekende datum is er sprake van een stuit- of dwarsligging. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe vaker een baby in stuit ligt. Zwangerschapsreflexologie biedt een alternatief voor het helpen draaien van een stuit- of dwarsligging. Het is een zeer zachte en in sommige gevallen zeer effectieve methode. De behandeling kan gestart worden vanaf week 34 tot week 36/37. Het beste is in week 34 te starten, dat is ongeveer 1-2 weken voordat een gynaecoloog over gaat tot het draaien van de baby (een versie). Het is handig om te weten hoe het kindje ligt om zo te weten welke richting het kan draaien om in de juiste positie te komen.


De behandeling bestaat uit stimulatie van bepaalde reflexzones op de voet en door 1 specifiek acupunctuurpunt (in vaktermen blaas 67

genaamd) te activeren met hulp van een Moxa-stick. Een Moxa-stick is een soort opgerolde wierookstaaf van bijvoetkruid wat wordt
aangestoken.

De baby wordt gestimuleerd om flink te gaan bewegen en uiteindelijk, uitgenodigd om op natuurlijke wijze, te draaien. 50 tot 60% van de

stuit- en dwarsliggingen draaien door de behandeling binnen 48 uur. In de behandeling wordt uitgelegd hoe u zelf, met behulp van een

Moxa-stick het acupunctuurpunt thuis kunt activeren. U krijgt hiervoor een Moxa-stick mee naar huis.


Wanneer de baby niet draait door de behandeling kan een uitwendige versie alsnog worden uitgevoerd worden door de gynaecoloog.
Dit gebeurt doorgaans rond 36 weken, soms ook later. Een aantal factoren zijn hierbij belangrijk, onder meer de hoeveelheid vruchtwater
en de ligging van de placenta.


Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC is in 2010 gepromoveerd op dit onderwerp,
zie https://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2010/2927057/

Moxa bij stuitligging