Dorn Methode

Let op! Heeft u in de afgelopen 2 weken een vaccinatie gehad tegen het corona virus dan verzoek ik u even te wachten met een behandeling tot twee weken na de prik!  Het lichaam heeft tijd nodig om de inhoud te verwerken en dat wil ik niet verstoren door je te behandelen. Voor mij geldt deze prik als een tijdelijke contra-indicatie.

Persoonlijk contact met Yvette?

06 51 68 68 12

Dorn Methode

Een heilzame therapie voor een gezonde rug


De Dorn Methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling, zonder 'kraken'. Ze kan gebruikt worden bij ziektes, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De grondlegger van de Dorn Methode is Dieter Dorn (1938-2011), geboren in Duitsland. Toen het hem in de rug geschoten was, ging hij naar een oude genezer in het dorp waar hij woonde. In luttele minuten en na enkele handgrepen verdwenen zijn klachten. Hij ging op onderzoek uit en ontwikkelde uiteindelijk zijn therapie. 


De basis van de Dorn Methode is altijd de correctie van het beenlengteverschil.

Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Bij uitzondering is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef.

Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen en veel chronische problemen: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.


Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet op een natuurlijke wijze korter gemaakt worden. Er kan zelfs in het meest extreme geval een verschil ontstaan van wel 4,5 cm per been. Dit beenlengteverschil kan meestal met de Dorn methode worden opgeheven.Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden.


De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten. Een veel voorkomende 'fout' is het over elkaar zitten met de benen. Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”.


Naast het opheffen van een beenlengteverschil vindt er een correctie plaats van het SI gewricht, bekkenscheefstand, de wervelkolom, schouders, nekwervels, sleutelbeen en armgewrichten. Tijdens de behandeling wordt alleen een zachte weerstand met de duim gegeven terwijl u beweegt met de armen of benen. Dit gebeurt binnen de grenzen van het lichaam, er wordt niets geforceerd.


Na één behandeling merkt u al verschil. Meestal zijn er niet meer dan 3-4 behandelingen nodig!

Breuss Massage


De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels dat ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken. Rudolf Breuss ontwikkelde in Duitsland de manuele tussenwervelschijf-massage en stelde vast dat deze zich heel goed laat combineren met de Dorn Methode.


De zachte Breuss Massage van de wervelkolom gaat ervan uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen d.m.v. deze massage gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren en regenereren met als resultaat dat u zich beter gaat voelen.


De Breuss Massage is een hele rustige therapeutische rugmassage, die psychische en lichamelijke  blokkades goed kan oplossen. Veel tussenwervelkolom problemen, zoals ischias, ischialgie en een  chronische hernia zijn met deze methode ongevaarlijk en goed te behandelen. Voor acute ischialgie is dit zelfs de enige manier om te behandelen!! In de praktijk is gebleken dat bij spanningsklachten  zoals burnout het hele lichaam nogal heftig kan reageren, maar dat de spanning zichtbaar afneemt. Ook bij menstruatieklachten kan de Breuss massage verlichtend werken. De massage wordt met de handen uitgevoerd om de rug meer te strekken en er wordt geen gebruik gemaakt van medicamenten. Slechts een stuk zijdepapier wordt benut om de speciale olie diep in  te laten werken op de tussenwervelschijven om het proces te stimuleren.


Bij osteoporose en of pijn wordt de massage heel voorzichtig uitgevoerd, want de massage mag nooit pijnlijk zijn. Deze massage brengt over het algemeen een enorm ontspannend effect teweeg en verlicht vele klachten, of neemt ze weg. Bij zwangerschap en overige contra-indicaties wordt deze massage niet uitgevoerd.


Ondersteuning naast andere behandelwijzen

Breuss kan ook naast andere therapieën zoals VoetreflexPlus massages worden uitgevoerd of ondersteuning bieden naast regulier  bezoek aan een specialist. Ook is het aan te bevelen om eerst de milde Breuss Massage en of Dorn Therapie te proberen als u voor een meer ingrijpende beslissing in uw leven komt te staan, zoals een rugoperatie. We hebben het dan over een proces dat niet-omkeerbaar is.  Ons lijkt het de moeite van het proberen waard, want.. baat het niet, schaadt het niet!!


Combineren met de Dorn Therapie

Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss Massage een ideale voorbereiding op de Dorn Therapie. De Breuss Massage kan ook direct na de Dorn Therapie gegeven worden om de wervelkolom op een rustige manier nog meer te strekken.


Wanneer Dorntherapie?


De Dorn Methode kan bij veel klachten gebruikt worden, o.a.:


 • scoliose (S-bocht in de wervelkolom)
 • lage rugklachten
 • heupklachten
 • kniepijn
 • nekklachten
 • voetproblemen
 • verzakkingen
 • darm- en blaasproblemen


  En wanneer niet?

 • acute hernia
 • (bot-) kanker
 • vergevorderde osteoporose
 • acute migraine
 • acute ontstekeningen 
 • na een ongeluk, zonder een arts te hebben bezocht
 • botbreuken
 • verlammingsverschijnselen
Rugklachten

Wil je meteen een afspraak maken, klik dan op de knop hieronder en je kunt meteen een datum en tijd kiezen?

Wil je meer informatie of een kennismakingsgesprek klik dan op de knop hieronder en je kunt meteen een datum en tijd kiezen?